Social profiling is iets heel anders dan je Social Media Profiel

Sociale profilering is het indelen van mensen in hokjes zodat die personen zo specifiek mogelijk getarget kunnen worden door adverteerders.Als je bijvoorbeeld op Facebook de pagina’s van ‘Het levenslied’, ‘Chihuahua’s’, ‘Woonwagens’, en ‘Bananasplit’ liked, dan is de kans groot dat je Frans Bauer bent, of in hetzelfde hokje als Frans wordt ingedeeld.

Michal Kosinski

Kosinski is een Poolse psycholoog die gespecialiseerd is in Psychometrie en data mining. Hij bedacht met zijn team een systeem dat mensen indeelt in profielen aan de hand van hun Facebook likes en andere digitale voetafdrukken. ‘Als iemand bruine leren schoenen draagt dan zegt dat niet meteen dat deze man bijvoorbeeld een bankier is, maar het is een teken. Dit teken gecombineerd met honderden andere signalen zorgen ervoor dat ons algoritme mensen vrij specifiek kan indelen’.Hij toonde aan dat zijn programma de seksuele voorkeur van een gebruiker kan benoemen nadat deze persoon 300 pagina’s van bedrijven, films en personen heeft geliked. Na ongeveer 500 likes kan het systeem de persoon vaak beter omschrijven dan dat familie en vrienden dat kunnen.

Cambridge Analytica

Het beruchte Cambridge Analytica, het bedrijf dat Amerikanen nudgete om Donald Trump te stemmen en ook een dikke vinger in de Brexit pap heeft gehad… Dat bedrijf had interesse in Kosinski’s systeem. Kosinski wilde zijn systeem niet verkopen. Waarschijnlijk is het daarna nagemaakt.

Apply Magic sauce

Cambridge University, heeft een versimpelde versie van het Kosinski systeem online gezet. Daar kan je (geheel privé) zien wat er via je Facebook en Twitter gedrag over je bekend is, en interessanter nog hoe het Algoritme ‘denkt’.

Het blijkt dat ik een mannelijke vrouw ben van 26 jaar. In werkelijkheid ben ik een man die wat ouder is dan dat. Het werkt dus niet foutloos. Maar het is wel erg interessant om te zien hoe het systeem zijn beslissingen neemt.

Ik heb nooit veel merken, films en bedrijven geliked dus het systeem kon zich met mijn gegevens maar op 9 likes baseren.Hieronder zie je een screenshot van mijn data.


Wat is er over jou bekend?

Wil je graag weten wat jouw Facebook of Twitter profiel over je vertelt? Ga dan naar Applymagicsauce.com Daar is het programma van Kosinski te testen.

Het werkt simpel, je download je Facebook geschiedenis en upload deze naar de beveiligde server van Cambridge University. Dat doe je ook met je Twitter geschiedenis, het programma doet de rest.
Hoe je de gegevens van Facebook en Twitter kan downloaden staat helder uitgelegd op de website.

Apply Magic Sauce

illusionist Jochem Nooyen

Jochem Nooyen

Jochem Nooyen is spreker en illusionist. In 2019 en 2020 speelt zijn theatrale illusieshow 'Privacy' in de Nederlandse theaters. jochem spreekt over Privacy, beïnvloeding en 'anders kijken'.

In de illusieshow Privacy verwondert brein-jongleur en acteur Jochem Nooyen je met miraculeuze begoochelingen. Hij leest je gedachten en achterhaalt schijnbaar moeiteloos wat je dacht te kunnen verbergen.

Privacy - Theatrale illusieshow

Speellijst