Veiligheidsdag
Als spreker en illusionist word ik veel gevraagd op veiligheidsdagen van organisaties en bedrijven. Het valt me op dat dit soort veiligheidsdagen vaak bestaan uit een expert, de directie en iets leuks met inhoud. Dat laatste mag ik dan vaak verzorgen. De expert spreekt bijvoorbeeld over data beveiliging dat levert weer awareness op of wat inzichten. De directie houdt ook vaak een speech, en meestal is er te horen dat het goed gaat en dat er nóg beter op de veiligheid gelet moet worden. Soms wordt deze boodschap zelfs met het wijzende vingertje gebracht. De directeur die ik laatst op een veiligheidsdag zag spreken pakte dit heel anders aan. Wat hij met een zaal monteurs voor elkaar kreeg, heb ik niet eerder gezien. Wat hij deed leek heel simpel maar was toch erg effectief. Hij vertelde een verhaal. Goed doordacht en met de juiste toon gebracht. Hij vertelde het verhaal van een jonge vader, de vader sliep slecht, omdat er bij hem thuis net een tweede kindje was geboren. De baby huilde veel ’s nachts en hij werd daar wakker van. Het slechte slapen duurde al maanden en het kostte de jonge vader op den duur zijn concentratie. Deze jonge vader was ook elektricien in hoogspanningsmasten. Iedereen in de zaal begreep meteen de levensbedreigende situatie die geschetst werd. De zaal hing aan zijn lippen toen hij verder vertelde. Hij vertelde hoe deze inmiddels labiele elektricien samen met zijn collega in een hoogspanningsmast klom. En ook in technisch detail hoe de man bijna een levensbedreigende kortsluiting maakte, omdat hij niet goed oplette. De collega zag gelukkig wat er bijna gebeurde en heeft een ongeval voorkomen door zijn collega aan te spreken. De jonge vader schrok enorm, het had een seconde gescheeld of hij had zijn jonge gezin achter moeten laten. Samen zijn ze daarna direct langs gegaan bij de directeur om de situatie te bespreken. De directie en de jonge vader hebben samen besloten dat deze man extra ouderschapsverlof verdiende. Daarna gaf de directeur aan de zaal aan dat deze situatie echt te ver uit de hand was gelopen. Hij wilde openheid bieden aan zijn personeel om zelf aan te komen kloppen bij hem als er wat aan de hand is dat je werk beïnvloed. En kom liever te vroeg dan te laat! ‘We willen geen ongelukken dus laten we op onszelf en onze collega’s passen als waren we familie’. Het was goed voelbaar dat de zaal geraakt was. Iedereen wist over welke collega het ging. Het was een waar gebeurt verhaal.
Toch is het volgens mij ook mogelijk om een publiek emotioneel te raken als het verhaal fictief is. Uiteraard is dat afhankelijk van de kunde van de spreker en afhankelijk van hoe het verhaal geschreven is. Ik vond het een prachtige en rake speech die de boodschap over bracht zonder het vingertje te gebruiken. Ik weet zeker dat het dit bedrijf dichter bij elkaar heeft gebracht. Het knapste vond ik dat het een gevoelige snaar wist te raken in een zaal vol hard ogende monteurs, mannen onder elkaar. Het gevoel van saamhorigheid is sterker dan welke verdienste ook.
Daarna mocht ik mijn act doen waarbij medewerkers in interactieve illusie acts ook samen moeten werken. Dit was nog nooit zo goed gegaan als toen. Vaak moet ik aan het begin van mijn presentatie nog wat doen aan de saamhorigheid in de zaal. Dat was nu niet meer nodig.
Direct vertellen of storytelling?
Wat is nu precies het verschil? De meeste directeuren verhullen hun boodschap niet. Ze zeggen direct wat je wel of niet moet doen. Regelmatig levert dat weerstand op, mensen bedenken liever zelf hoe ze de dingen doen. De directeur met het verhaal raakt met zijn verhaal een gevoelige snaar en laat de medewerkers zelf verzinnen om het goed te doen. Het idee komt dan uit hen zelf en is daarmee vele malen sterker dan dat ze het zouden doen voor iemand anders. Ze zorgen nu voor zichzelf en de collega’s, omdat ze dat zelf graag willen en niet omdat het van iemand anders moet.
Entertainment met inhoud op de veiligheidsdag
Wil je ook dat jullie veiligheidsdag afgesloten wordt met een illusieshow die aansluit bij het thema? Neem dan contact op. De show heeft elementen over fysieke veiligheid, over de aanspreekcultuur en over digitale veiligheid. Zo gaan we fictief een bekend persoon hacken en voelen medewerkers elkaar op onmogelijk manier aan. Deze show over veiligheid laat medewerkers lachen, inspireert hen en biedt weer nieuwe inzichten.
Veiligheidsshow
Boek gastspreker Jochem Nooyen voor je seminar of event
Jochem heeft veel affiniteit met de volgende onderwerpen. Hij maakt een show op maat vol verhalen en illusieacts
Alles wat wij online doen is te volgen en te achterhalen maar je gedachten zijn veilig….toch?! In deze illusieshow is Privacy een illusie.
Sinterklaas wist al wat je verlangens waren en de grote techbedrijven weten dat je zwanger bent voordat jij dat weet. Hoe moeten we leven zonder privacy? In zijn tweede theatervoorstelling zoekt Jochem Nooyen het uit. Deze presentatie bestaat uit de beste onderdelen van die theatershow. Jochem gaat dieper in op wat je van iemand kan weten zonder dat je het zou kunnen weten. Een wonderlijke kijk op cybersecurity en gedachten lezen. Hebben onze gedachten een firewall nodig?
Verander van perspectief en de wereld verandert met je mee.
Kijk je mee door de ogen van deze illusionist?
De presentatie verfrist, verwondert en geeft nieuwe inzichten. Veranderen gaat vaak gepaard met weerstand. Jochem laat je ervaren wat er gebeurt als je je verhaal aanpast.Want hoe je met de veranderingen omgaat is te beïnvloeden. Als theatermaker weet Jochem je te vertellen hoe anders een verhaal ervaren wordt als je kleine details verandert. Een show vol met humor, illusies, interactie en storytelling.
In de ‘Influence’ presentatie geeft de illusionist uitleg over hoe wij als mensen worden beïnvloed. Ontdek de Influencer in jezelf en je collega's.
Na zijn succesvolle theatertour met de illusieshow 'Influence' heeft Jochem een speciale presentatie over beïnvloeding in elkaar gezet. Hoe zijn we als mensen te beïnvloeden? Hoe kan je vooraf bepalen welke keuzes gemaakt gaan worden? Hoe is ons brein te verleiden? Hoe zijn we te nudgen of te verleiden. Ontdek het in een theatrale sessie. Komisch, interactief, leerzaam en vooral wonderlijk.
Een onemanshow van mind-illusionist Jochem Nooyen, vol verhalen, interactie en humor. Wonderlijke mind-illusies en interactieve experimenten met het gehele publiek zorgen voor plezier en verwondering in de magische show 'De Breinjongleur'.
Maak je vrije keuzes? Kan Jochem je gedachten lezen? En hoe kan het dat je zweert dat je door hem wordt aangeraakt, terwijl hij zich totaal ergens anders op het toneel bevindt. Waar ligt de grens tussen wetenschap en illusie?
Deze show is flexibel aan te passen aan verschillende thema's. Denk aan thema's als: 'Niets is wat het lijkt', 'Focus en aandacht' en 'Waarnemen'.