Algoritme en BIG data

Een algoritme is een reeks stappen die een computer moet uitvoeren om een probleem op te lossen.
Bij facebook is de doelstelling bijvoorbeeld om je zo lang mogelijk op het platform te houden.

Dus is het algoritme zo gemaakt dat  de kans het grootst is dat je lang blijft, dat doen ze door je berichten te laten zien die lijken op berichten waar je in het verleden ook op hebt gereageerd. Als je reageert blijf je langer en kom je vaker terug om te zien wat men van jou reactie vindt.
De juiste volgorde is essentieel voor een algoritme.
Je kan het vergelijken met jezelf aankleden.
Stel dat mijn probleem een partner vinden is. Vandaag ga ik daten.

Als ik dan eerst mijn spijkerbroek aan trek en daarna pas mijn onderbroek dan gaat er wat mis.
Eerst macaroni opeten en er daarna kokend water bij drinken gaat ook mis.
De volgorde is belangrijk.

Een algoritme, kan zich ook aanpassen aan de omstandigheden en zo lijkt het alsof het kan leren. Alles is een volgorde van zetten.

Wat is er over je bekend?

We denken dat de BIG Brother five alles over ons weten.
De big brother five? Dat zijn Google, Apple, Facebook, Yahoo en Amazon.

Maar er zijn bedrijven die veel meer over ons weten. Ze zijn gespecialiseerd in het verzamelen en verkopen van persoonlijke data.

Data handelaren, ze verzamelen gegevens uit alle mogelijke bronnen. Denk aan de basisregistratie, je openbare social media profielen, het kadaster, de KVK. Faillissementsgegevens, je surf en online koopgedrag. Zo worden wij ingedeeld in verkoopbare profielen met meer dan 70 kenmerken per profiel.

Of we bijvoorbeeld een open haard hebben, een garage, een motor bezitten, of we vaak naar medische termen zoeken. Hoe kredietwaardig we zijn, hoe snel we over te halen zijn om producten te kopen. Allemaal handige informatie voor bijvoorbeeld ziektekosten verzekeringen, hypotheek verstrekkers en marketing afdelingen van allerlei bedrijven.

De grootste internationaal is https://liveramp.com/ En in Nederland is dat bijvoorbeeld https://www.focum.nl/

De informatie is te koop en wordt natuurlijk ook ingevoerd in algoritmen van bedrijven en overheden.

SyRI (systeem risico indicatie)

Het systeem dat in kaart zou moeten brengen in welke gebieden hogere risico’s zijn op criminaliteit. Het systeem faalt, vandaag (3 juli 2019) besloot Rotterdam om met het systeem te stoppen.

Een maatschappelijke coalitie spant een rechtszaak aan tegen het systeem. Met name door het gebrek aan transparantie. Het is onduidelijk wat het algoritme weet. Hele wijken met burgers worden doorgelicht door het systeem met tot op heden weinig resultaat. Maar erachter komen dat je doorgelicht wordt is natuurlijk wel schadelijk voor het vertrouwen van de burger in de overheid.


illusionist Jochem Nooyen

Jochem Nooyen

Jochem Nooyen is spreker en illusionist. In 2019 en 2020 speelt zijn theatrale illusieshow 'Privacy' in de Nederlandse theaters. jochem spreekt over Privacy, beïnvloeding en 'anders kijken'.

In de illusieshow Privacy verwondert brein-jongleur en acteur Jochem Nooyen je met miraculeuze begoochelingen. Hij leest je gedachten en achterhaalt schijnbaar moeiteloos wat je dacht te kunnen verbergen.

Privacy - Theatrale illusieshow

Speellijst