Integriteit, wat is dat eigenlijk?

Toen ik voor de integriteitsweek van een aantal jaar geleden mijn eerste integriteitshow maakte voor de Rijksoverheid, kwamen vooral de grote woorden bovendrijven. Mijn eerste gedachten bij integriteit issues, waren de grote thema’s.
Corruptie, omkoping, seksuele intimidaties, verborgen agenda’s et cetera.

Maar al die grote struikelblokken beginnen klein. En meestal ook niet met de verkeerde bedoelingen.
Om integriteit issues te voorkomen moet je bij de kleine dingen al meteen aan de bel trekken.

Ik denk dat het met name vaak gaat om het gevoel dat er iets niet klopt, het gevoel dat jijzelf, of een collega onheus bejegend wordt. Het gevoel dat er meer achter de opmerking ‘leuke broek’ zit. Het gevoel dat iemand andere belangen heeft. Of niet zegt wat hij of zij van plan is.
Dat vraagt om een check. Check of je gevoel juist is.
En om dat te durven heb je moed nodig.
De moed om even stil te staan, terwijl we altijd geleerd hebben om vooruit te gaan.
Het vraagt om de moed een vraag te durven stellen, te twijfelen. Terwijl we altijd geleerd hebben om zekerheid uit te stralen op de werkvloer.
Het vraagt er soms om dat je iets meldt bij je leidinggevende. Terwijl we altijd geleerd hebben dat je niet mag klikken.
Want is dat dan integer?

Reageren op je vermoeden dat er iets niet klopt is niet gemakkelijk.
Daarom is het van essentieel belang dat je anders naar bovenstaande leert kijken.
Als je het stilstaan, het twijfelen en eventueel het melden niet negatief bekijkt maar ziet als een opening voor een gesprek dan gaat alles al een stuk gemakkelijker.

Dus checken of je gevoel klopt doe je door je vermoeden uit te spreken, te checken, en het liefst meteen, voordat het in jouw hoofd groter wordt.
Ga dus in gesprek met elkaar. Volgens mij zijn er dan grote integriteit issue’s te voorkomen.

“Integer zijn is niet alleen consequent zijn en de regels volgen, het is congruent zijn, een persoon uit één stuk”.

Integriteit show

Integriteit is de kunst van congruent zijn

Congruent zijn betekend gelijkgestemd zijn met je gevoel, je gedachten en je gedrag.

Stel je mag een nieuw project opzetten en je bent daar oprecht blij mee, dan zal je je blij voelen. Je zal vertellen dat je blij bent met dit project.
Maar wat als je er helemaal niet blij mee bent. Dan zal je misschien zeggen dat je er blij mee bent. Bijvoorbeeld uit tactisch oogpunt voor je carrièreverloop, of omdat je iemand wilt helpen, of omdat je moeilijk ‘nee’ kan zeggen. Maar je gevoelens en gedachten zijn dan incongruent met wat je zegt. Dan ben je niet integer.

Vaak ontstaat incongruentie uit goede bedoelingen, je wilt iemand niet teleurstellen, je wilt geen watje zijn of durft niet te zeggen dat je iets niet ziet zitten. Maar het kan ook ontstaan als je niet goed in staat bent om te voelen wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
Ik merk dit zelf weleens als ik aanvragen krijg voor een optreden. De opdrachtgever klinkt gezellig, maar ik voel dat het niet mijn klus is. Dat kan door allerlei redenen zo zijn, het onderwerp, hoe het congres georganiseerd is, de andere spreker of bijvoorbeeld de setting van het publiek. Ik ben mezelf de laatste jaren gaan trainen om dit goed af te stemmen in het ‘match’ gesprek. Als ik merk dat iemand anders dit beter kan doen dan ik, dan raadt ik een collega aan. Uiteindelijk gaat het om de beleving van het publiek. Als de zaal merkt dat ik niet helemaal blij ben met deze opdracht en daardoor niet fris presenteer dan slaan we de plank mis.
Het is dus van belang dat je goed leert luisteren naar je gedachten en je gevoel voordat je er woorden aan geeft.
‘Ja’ zeggen is vaak gemakkelijker dan ‘nee’ zeggen. Maar soms is ‘nee’ zeggen voor iedereen het betere antwoord.

“Integer zijn is het goede willen doen, ook als er niemand kijkt”

De pincode act

Integriteit als illusionist

Mijn vak als illusionist bestaat uit het feit dat ik mijn publiek voor de gek houdt. Het publiek koopt een kaartje zodat ze verbazing kunnen ervaren en weten dat ze daarbij voor de gek worden gehouden.

Dus als ik op het podium mijn shows verzorg mag ik in die rol alles inzetten om het publiek voor de gek te houden van dubbele bodems tot het claimen van de kunst van het gedachtenlezen.

Maar als ik me, na afloop van de show, in de foyer van het theater onder de mensen begeef dan kom ik vaak in een integriteit spagaat. Ik had dit regelmatig na afloop van mijn theatershow Privacy. In die voorstelling lees ik iemands gedachten en kan zo een pincode onthullen of in elk geval twee cijfers uit die pincode. Na afloop van de voorstelling liep ik door de foyer. Een dame in een groot paars gewaad kwam me enthousiast tegemoet. Ze had genoten van de show en vroeg me na een kort gesprek of ik contact kon leggen met haar overleden oom want ze had nog zoveel te vragen.
Ik ben op dat moment niet meer in de rol van illusionist, ik ben gewoon mezelf. Ik creëer uiteraard de illusie op het podium dat ik dat kan, deze dame wilde dit zo graag geloven dat ze vergat dat het een illusieshow was. Waarin dus dingen gebeuren die in het echt niet mogelijk zijn. In mijn show over integriteit haal ik dit voorbeeld regelmatig aan. Ik vraag mijn publiek dan wat ze vinden dat ik moet doen op zo’n moment.

 1. De illusie in stand laten en tegen haar liegen.
 2. Het in het midden laten, en zeggen dat dat wellicht mogelijk zou zijn. Maar niet ter plekke een hele seance doen.
 3. Haar de waarheid vertellen en haar dus haar teleurstellen. Vertellen ik dat helemaal niet kan en dat alles een illusie was in de show.

Wat zou jij doen?

Check de bron

Wil je graag weten of iets integer is, check dan bij de bron.
Een bron checken is ook een goede methode om te checken of iets echt of nep nieuws is.

Fake news is van alle tijden, we kennen het momenteel als populaire term die verwijst naar deepfakes en clickbait.
Maar het is ook de roddelpraat bij de koffieautomaat en het wandelgangen gesprek.
Als je bij de koffieautomaat hoort dat Raymond en Anita weer samen zijn, wat doe je dan? Ga je meteen naar Ingrid om dit te vertellen? Ze zal van dit nieuws smullen. Of ga je het nieuws eerst checken bij de bron, bij Raymond of Anita dus?
We weten allemaal hoe een roddel gruwelijke gevolgen kan hebben.

Dus check de bron, ga in gesprek, ook als je feiten uit een gepubliceerd artikel wilt gebruiken kan je contact leggen met de auteur van het artikel om de feiten te checken.
Michael van The Office doet het graag even voor:

The Office

Integriteit, een gedicht

Integer en intact,
iemand uit een stuk.
Zonder achterdeur of achterbak
met maar één agenda in zijn zak.
Een man een man een woord een woord
uit een stuk, onomkoopbaar geluk.
Hoe hoger op de ladder hoe groter de macht.
Zij, daar beneden dansen vrolijk naar jouw pijpen.
Het is nu enkel nog gewacht,
op het moment van bezwijken.
Als we iets van machthebbers hebben geleerd
is het wel dat het daar vaak corrumpeert.
Hou dus goed vast aan je kompas.
Bindt jezelf desnoods stevig aan de mast.
Als een Odysseus in de nacht die de Sirenen niet hoort.
uit één stuk een woord een woord
Iemand met integriteit
Stijgt vanzelf naar de hoogtes
En raakt niet plotseling, zomaar, in een flits, alles kwijt.

Verhalen zorgen voor verbinding

Ik las een mooie constatering van Yuval Noah Harari . In zijn boek 21 lessen voor de 21 eeuw schrijft hij dat er 0,0 bewijs is dat Eva verleid werd door de slang in het paradijs. En dat 0,0 bewijs is dat er 72 maagden wachten op een vrome moslimman. En toch geloven miljarden mensen al duizenden jaren in deze verhalen.

Als een handvol mensen gelooft in het verhaal dat 5g schadelijk zou zijn voor je gezondheid, dan noemen we het fakenews. Maar als miljarden mensen duizenden jaren in die andere verhalen geloven, dan noemen we het religie.

Verhalen verbinden ons, als ik weet dat jij in hetzelfde verhaal gelooft als ik, dan weet ik binnen welke kaders jij denkt. Ik kan je dan beter begrijpen, en jij mij.
Dus als je binnen jullie organisatie gezamenlijk in de opgestelde missie en de visie gelooft. Dan creëer je verbinding, maar wat als er velen zijn die wel zeggen dat ze in de missie en visie geloven maar het van binnen niet echt voelen, dan is dat een basis voor een incongruente en dus minder integere organisatie.

Boek gastspreker Jochem Nooyen voor je seminar of event

Jochem heeft veel affiniteit met de volgende onderwerpen. Hij maakt een show op maat vol verhalen en illusieacts

Shows & presentaties

Live of online, maar altijd interactief, grappig en verfrissend. Met verwonderde deelnemers als eindresultaat.

Privacy / Infosecurity (€€€)

Alles wat je online doet, is te volgen en te achterhalen. Gelukkig zijn je gedachten nog wél veilig … toch? In deze show is privacy een illusie.
Na deze show :
 • • heb je inzicht in hoe belangrijk privacy is voor de mens
 • • is duidelijk dat privacy meer is dan wetten en regels
 • • heb je ervaren dat de mens de zwakste schakel is in infosecurity

De paradigmashift show (€€)

Verander van perspectief en de wereld verandert met je mee. Met humor en verwondering leert deze show je om anders naar verandering te kijken.
Na deze show :
 • • heb je inzicht in de verschillende stadia van verandering en veerkracht
 • • ervaar je hoe het is om van perspectief te wisselen
 • • kijk je anders naar verandering en transformatie

Integriteit Show (€€)

We vinden integriteit allemaal belangrijk. Ervaar in een show vol illusies hoe grote integriteit schendingen bijna altijd klein beginnen
Na deze show :
 • • heb je nagedacht over integer handelen
 • • leer je dat grote integriteitskwesties altijd klein beginnen
 • • Word je uitgedaagd om lastige situaties te bespreken

Illusieshow (€)

Een onemanshow van een mind-illusionist. Vol verhalen, interactie en humor. Maar vooral vol verbazing. Aan te passen aan thema van de dag!
Na deze show :
 • • zijn je gedachten gelezen
 • • heb je ervaren dat er misschien meer mogelijk is dan je in eerste instantie dacht
 • • verlaat je vol verbazing en inspiratie de zaal