8 tips voor online presentaties

Bijna iedereen werkt nu vanuit huis en daar hoort ook het digitaal presenteren bij. Soms gaat het om een online pitch, of vergadering, maar misschien ook om een grotere presentatie voor grotere groepen mensen. Online presenteren vraagt net andere skills dan live presenteren. Ik heb 8 tips voor je, en hoop van harte dat je er wat aan hebt.

 1. Ga staan
  Regel je set-up zo dat je staand kan presenteren, je moet er daarbij opletten dat je webcam op ooghoogte komt te staan, of vlak daaronder. Maak een stevige stapel van kratten, of boeken. En, misschien is het slim om een antislipmatje onder je laptop te leggen zodat deze er niet zomaar vanaf valt. Daar kunnen ze vaak niet goed tegen. Als je staand presenteert gebruik je vanzelf veel meer lichaamstaal en dat is prettiger om naar te kijken. Communicatie verloopt voor slechts 10% via de woorden die je kiest, er wordt veel meer overgedragen door de communicatie van je lichaamstaal. Het is daardoor makkelijker te volgen voor de kijkers.
 2. Kijk in de camera
  We hebben in deze digitale tijd geen oogcontact meer. Dat is erg lastig, je kan namelijk niet ‘meten’ of ‘zien’ of je boodschap is overgekomen. Om ervoor te zorgen dat de kijker dit gevoel niet heeft is het aan jou als spreker om rechtstreeks in de camera te kijken en niet naar het scherm. Kijk je toch naar het scherm dan is dat het gevoel dat je wel eens tijdens een live gesprek kan ervaren als iemand je niet aankijkt maar de hele tijd naar je kin zit te staren. Dan heb je geen goed contact.
 3. Licht en geluid
  Natuurlijk moet je goed zichtbaar zijn, en hoe beter je licht is, hoe minder de webcam zich hoeft aan te passen. Je beeld blijft dan scherper en minder korrelig. Maar goede video hangt ook erg nauw samen met goed geluid. Als je dus graag beweegt terwijl je presenteert is het misschien slim om een clip-on microfoontje te gebruiken.Er zijn bedraadde microfoontjes verkrijgbaar, maar ook draadloze varianten. Over de Rhode go heb ik goede verhalen gehoord.
 4. Je achtergrond
  Alles is een verhaal, dus ben jij je bewust van wat anderen kunnen zien in je achtergrond? Zit je bijvoorbeeld voor een boekenkast? Ik ben dan als kijker vaak al snel afgeleid. Ik probeer dan de ruggen van de boeken te lezen om te zien wat jouw interesses zijn. Zo vorm ik als kijker een beeld van je. Of staat er een katten krabpaal, dan zegt dat ook weer iets over je. Al deze losse gegevens zeggen niet zoveel, maar heel veel kleine stukjes informatie kunnen samen toch een vrij gedetailleerd beeld over iemand schetsen. De vraag is of jij die informatie prijs wilt geven.

Jochem Nooyen - illusionist en spreker

start het gesprek
Deel dit artikel

5. Slides, the right way
Gebruik je slides en of powerpoint? Kijk dan goed of dat echt noodzakelijk is, kan je het op andere manier uitleggen dan heeft dat meestal de voorkeur. Als je online op zoom of teams je scherm gaat delen dan ben je zelf niet meer te zien en mensen verbinden zich liever met mensen dan met feiten en informatie. Heb je een TV, of een beamer dan kan je misschien beter je slides achter je laten zien. De webcam filmt dan de slides die jij presenteert. Het nadeel daarvan is dat je geen kleine letters of informatie in je slides kan verwerken. Maar, dat is voor goede slides ook niet de bedoeling. Een slide mag nooit een spiek brief van de presentator worden. Het zou eerder een beeld of video moeten zijn die het verhaal van de spreker versterkt. Dus vertel je een verhaal over duurzaamheid dan is het mooi om in de achtergrond versterkende beelden te tonen van hoe jij zou willen dat de toekomst eruit komt te zien.

6. Interactie door middel van vragen
Zorg er voor dat je presentatie niet alleen bestaat uit alleen maar zenden van informatie. Maak polls in zoom of MS Teams die meteen ingevuld kunnen worden door deelnemers. Elke vorm van informatieoverdracht is om te buigen naar een vraag. Al is het maar: wat denken jullie, besparen we met led verlichting per jaar”:
a)500 watt
b)750 watt
c)1000 watt
Iedereen geeft antwoord en daar kan je als presentator natuurlijk op in gaan.

7. Verhalen
Gebruik een verhaal. Wij mensen zitten evolutionair zo in elkaar dat we graag verhalen horen en verder vertellen. Dus, kan je wat van je informatie in een verhaalvorm kwijt dan blijft dat altijd beter plakken dan de droge informatie an-sich. Het verhalen vertellen is een kunst op zich, maar als je wat trucjes weet is het vrij simpel om te doen. Ik was net bij de bakker en wat me daar overkwam zul je niet geloven. In eens, uit het niets….
Ja, nu wil je weten wat daar toen gebeurde, niets, want dit was maar een voorbeeld. Maar zo heb je als lezer toch even ervaren hoe een begin van een verhaal meteen je aandacht grijpt.

8. kis Keep it simple.
Online presenteren vraagt om een super heldere boodschap. Complexe presentaties met allerlei verdiepingen en zijpaden kan je beter opdelen in meerdere sessies. Zorg voor korte zinnen. Zorg voor een logische structuur in je presentatie en vermijd teveel informatie. Je doel moet zijn om de informatie wel over te dragen maar gebruik hiervoor verhalen en raak emoties waar mogelijk.

Online optreden

Als illusionist maak ik momenteel regelmatig optredens specifiek voor online evenementen. Ik maak zowel zakelijke bijeenkomsten waarbij ik de vraag krijg deelnemers weer op te frissen met iets wonderlijks en humoristisch. Maar ook de feestelijke varianten van online events mocht ik voorzien shows. Ik ben bij het maken van die shows telkens aan het bedenken hoe het inhoudelijk klopt bij de opdracht, maar vooral ook hoe ik van kijkers actieve deelnemers kan maken. Een mooie uitdaging, van wereldwijde webinars voor CEO’s van top bedrijven tot het opleuken van de vergadering bijeenkomst van een gemeente. Het was gelukkig telkens een succes.

Shows & presentaties

Live of online, maar altijd interactief, grappig en verfrissend. Met verwonderde deelnemers als eindresultaat.

Privacy / Infosecurity (€€€)

Alles wat je online doet, is te volgen en te achterhalen. Gelukkig zijn je gedachten nog wél veilig … toch? In deze show is privacy een illusie.
Na deze show :
 • • heb je inzicht in hoe belangrijk privacy is voor de mens
 • • is duidelijk dat privacy meer is dan wetten en regels
 • • heb je ervaren dat de mens de zwakste schakel is in infosecurity

De paradigmashift show (€€)

Verander van perspectief en de wereld verandert met je mee. Met humor en verwondering leert deze show je om anders naar verandering te kijken.
Na deze show :
 • • heb je inzicht in de verschillende stadia van verandering en veerkracht
 • • ervaar je hoe het is om van perspectief te wisselen
 • • kijk je anders naar verandering en transformatie

Integriteit Show (€€)

We vinden integriteit allemaal belangrijk. Ervaar in een show vol illusies hoe grote integriteit schendingen bijna altijd klein beginnen
Na deze show :
 • • heb je nagedacht over integer handelen
 • • leer je dat grote integriteitskwesties altijd klein beginnen
 • • Word je uitgedaagd om lastige situaties te bespreken

Illusieshow (€)

Een onemanshow van een mind-illusionist. Vol verhalen, interactie en humor. Maar vooral vol verbazing. Aan te passen aan thema van de dag!
Na deze show :
 • • zijn je gedachten gelezen
 • • heb je ervaren dat er misschien meer mogelijk is dan je in eerste instantie dacht
 • • verlaat je vol verbazing en inspiratie de zaal