Inspirerend spreker

Na een congres of seminar wil je als deelnemer vooral vol met inspiratie en nieuwe ideeën aan de slag gaan. Als inspirerend spreker is dit een van mijn hoofddoelen.

Iedereen kent het gevoel van een aanstaande inspirerende ontmoeting, een concert of optreden waar je naar uitkijkt. Deze momenten voeden onze leergierige geest. Inspiratie is afkomstig van het Latijnse woord ‘in spirare’. De letterlijke vertaling is ’inademen’ of ’inblazen’. Inspiratie staat voor de voeding van de geest. Het haalt ons uit het dagelijkse en laat ons weer met een frisse blik naar de wereld om ons heen kijken. Dat is voor mij exact de overeenkomst met verwondering. Verwondering is natuurlijk de gemoedstoestand bij uitstek waar een illusionist naartoe werkt. Verwondering laat je, net zoals inspiratie, opnieuw naar dingen kijken. Het opent je ogen en je wilt precies weten hoe het zit. Het verschil is in mijn ogen dat inspiratie je iets geeft waar je mee verder kan. Verwondering blijft wat meer op de oppervlakte.

Het is dan ook niet voor niets dat Plato, de leerling van Socrates inspiratie iets noemde dat je een dieper inzicht geeft. Ik zelf ervaar inspirerende momenten als gelukzalige momenten. Momenten waarop ik klaar wakker en helder kan nadenken. Vaak gepaard met blijdschap voor het gekregen inzicht. De oude klassieke Griekse filosofen zagen inspiratie dan ook als iets goddelijks.

Als spreker krijg je een podium tot je beschikking om een groep mensen te inspireren. Ik probeer door mijn illusie acts in de eerste plaats het publiek te verwonderen. Daarna volgt de inhoudelijke kant van de sessie. Inzichten die hopelijk als inspirerend worden ervaren. Zo hoop ik een inspirerend spreker te zijn en het gevoel van blijdschap teweeg te brengen zodat mensen weer fris en met zin er tegenaan willen gaan. Ik zie het als een eer om dit te mogen doen, maar niet iets goddelijks.

“Mensen inspireren is geweldig om te mogen doen. Met illusionisme dat inhoudelijk goed aansluit bij het thema van de dag lukt dit altijd. Een goed uitgevoerde illusie zorgt voor verwondering, je mond valt open en je wilt het naadje van de kous weten. Alles in je gaat op onderzoek uit en staat open voor elke input. Dus als je op dat moment een verhaal met een inspirerend idee afgeeft dan raak je het publiek in de kern.”

inspirerernd spreker

Mijn inspiratiebronnen als spreker

Ik verwerk als spreker altijd enkele basisingrediënten in mijn presentaties. Ik wil als eerste een thema dat mij inspireert. Want dat is een prettige basis om iets over te gaan brengen. Ik moet er enthousiast over kunnen vertellen, er alles over willen weten en het onderwerp moet me grijpen. 

Qua vorm wil ik graag dat mijn presentaties voldoen aan:

  • Illusies over de mens en het menselijk handelen, iets laten zien dat een mens eigenlijk niet kan. Maar wat eventueel wel zou moeten kunnen. Dit gegeven ansich biedt al veel inspiratie vind ik. Het laat het publiek zichzelf de vraag stellen wat als ik dit zou kunnen, wat zou ik er dan mee doen?!
  • Humor, gerelateerd aan het onderwerp. Humor zorgt voor een twist en zorgt daarnaast voor relativering. Het laat je het onderwerp ook van een andere kant bekijken. 
  • Inzichtelijke verhalen die een Aha moment kunnen opleveren. Of het zo’n moment oplevert is nogal afhankelijk van aanhoorder, van het publiek. Is dit het juiste moment voor deze informatie? Aha momenten hangen erg samen met de juiste timing. Maar als dit slaagt heb je een heel bijzondere ervaring, want juist de eureka momenten zijn momenten waarop we een ontwikkelingsstap maken als mensen.

Wat maakt een lezing inspirerend?

Een lezing of presentatie van een spreker vind ik zelf pas echt inspirerend als ik als toeschouwer op meerdere niveaus wordt geraakt.

  • intellectueel: zet het verhaal me voldoende aan het denken? Geeft het nieuwe inzichten die ik eerder niet had?
  • Verhaal: raakt het verhaal me, gaat het over mij, over ons? Hoe verhoud ik me als toeschouwer tot het verhaal?
  • Emotioneel: raakt het me in mijn hart? Door de geboden inzichten toe te passen, kan ik dan iets wat ik eerder niet kon? Als ik me voor kan stellen dat ik nu superkrachten heb raak ik gemotiveerd om dat toe te gaan passen.
  • Inspirerend verteller? Is de spreker zelf geïnspireerd? Want de emotionele staat van de spreker is super aanstekelijk. Wij zijn als mensen allemaal tot op zekere hoogte mee voelende wezens. En dus voelen we feilloos aan of de spreker zelf geïnspireerd is door zijn ideeën.
  • interactief. Kan ik eraan mee doen? Kan ik de ideeën die gedeeld worden ook meteen zelf ervaren? Of moet ik het verhaal zonder experiment aannemen als waarheid? Als ik meteen voel en ervaar wat het is dan ben ik veel eerder geneigd om mijn kritische barrière te laten zakken.

Inspiratie is voor iedereen wat anders

Zoals elk mens en elk individu anders is, zo is ook iedereen door iets anders geïnspireerd. Ik ken iemand die veel inspiratie krijgt van frikandellen. Zij kan daar allerlei geweldige gerechten mee maken, en dan bedoel ik niet een catamaran met patat eronder. Over het algemeen genomen raken mensen vaak geïnspireerd door kunst, theater, een boek, of een muziekuitvoering of een column. Ik raak zelf het meest geïnspireerd door een verhaal dat mij inzichten geeft over het leven. Toen ik Covey’s Zeven eigenschappen voor effectief leiderschap las. Was ik erg geïnspireerd. Hij vertelt rake verhalen uit zijn privéleven en deelt tegelijk mooie inzichten en een soort wiskundige wetten hoe te leven. 

Toen ik voor het eerst SImon Sinek hoorde vertellen over de cirkel van invloed en dat alles start met het ‘waarom’ was ik eveneens geïnspireerd, en met mij vele anderen. Daarnaast wordt ik warm van de humor van Theo Maassen en Ronald Goedemondt. En verwondert mentalist Derren Brown mij elke keer weer. Ik probeer een combinatie van deze stijlen te maken en zo hoop ik ook mijn publiek te inspireren en met recht een inspirerende spreker te zijn.

Boek gastspreker Jochem Nooyen voor je seminar of event

Jochem heeft veel affiniteit met de volgende onderwerpen. Hij maakt een show op maat vol verhalen en illusieacts

Alles wat wij online doen is te volgen en te achterhalen maar je gedachten zijn veilig….toch?! In deze illusieshow is Privacy een illusie.

Sinterklaas wist al wat je verlangens waren en de grote techbedrijven weten dat je zwanger bent voordat jij dat weet. Hoe moeten we leven zonder privacy? In zijn tweede theatervoorstelling zoekt Jochem Nooyen het uit. Deze presentatie bestaat uit de beste onderdelen van die theatershow. Jochem gaat dieper in op wat je van iemand kan weten zonder dat je het zou kunnen weten. Een wonderlijke kijk op cybersecurity en gedachten lezen. Hebben onze gedachten een firewall nodig?

Privacy

Verander van perspectief en de wereld verandert met je mee.

Kijk je mee door de ogen van deze illusionist?
De presentatie verfrist, verwondert en geeft nieuwe inzichten. Veranderen gaat vaak gepaard met weerstand. Jochem laat je ervaren wat er gebeurt als je je verhaal aanpast.Want hoe je met de veranderingen omgaat is te beïnvloeden. Als theatermaker weet Jochem je te vertellen hoe anders een verhaal ervaren wordt als je kleine details verandert. Een show vol met humor, illusies, interactie en storytelling.

Verandering

In de ‘Influence’ presentatie geeft de illusionist uitleg over hoe wij als mensen worden beïnvloed. Ontdek de Influencer in jezelf en je collega's.

Na zijn succesvolle theatertour met de illusieshow 'Influence' heeft Jochem een speciale presentatie over beïnvloeding in elkaar gezet. Hoe zijn we als mensen te beïnvloeden? Hoe kan je vooraf bepalen welke keuzes gemaakt gaan worden? Hoe is ons brein te verleiden? Hoe zijn we te nudgen of te verleiden. Ontdek het in een theatrale sessie. Komisch, interactief, leerzaam en vooral wonderlijk.

Influence

Een onemanshow van mind-illusionist Jochem Nooyen, vol verhalen, interactie en humor. Wonderlijke mind-illusies en interactieve experimenten met het gehele publiek zorgen voor plezier en verwondering in de magische show 'De Breinjongleur'.

Maak je vrije keuzes? Kan Jochem je gedachten lezen? En hoe kan het dat je zweert dat je door hem wordt aangeraakt, terwijl hij zich totaal ergens anders op het toneel bevindt. Waar ligt de grens tussen wetenschap en illusie?
Deze show is flexibel aan te passen aan verschillende thema's. Denk aan thema's als: 'Niets is wat het lijkt', 'Focus en aandacht' en 'Waarnemen'.

Flex illusieshow