Waarom verwondering verfrist

Zelf heb ik vaak ervaren dat verwondering een frisse kijk geeft. Het zet je op het puntje van je stoel, je wilt het naadje van de kous weten en komt in actie. Het beweegt je tot nader onderzoek. Hoogleraar Ab Dijksterhuis schrijft over verwondering in zijn boek ‘Wie (niet) reist is gek’ het volgende:

“Als kind verwonderen we ons voortdurend maar naarmate we ouder worden komt deze meest bevlogen aller emoties onder een steeds dikkere laag stof te liggen. Als je niet oppast wordt ze, net als het servies van Oma, nog maar één of twee keer per jaar gebruikt. Dat is spijtig. Niet alleen is het heerlijk om verwonderd te zijn maar verwondering leidt ook tot psychologische groei. Het dwingt onze geest tot aanpassing, tot herschikking van ons referentiekader. Verwondering houdt onze geest lenig, en schudt de kussens van ons brein op”.

“De anatomie van verwondering: 1 Schrik, 2 Verbazing, 3 opgetogenheid.

Die opgetogenheid is je geest die dankbaarheid toont. Je hebt je geest door het bieden van een nieuwe ervaring mentale rek- en strek oefeningen gegeven.

Een door verwondering glunderend brein spoort de mens aan tot verschillende deugden. Zoals Einstein ons heeft geleerd is verwondering de bron van creativiteit en inspiratie”.

“De anatomie van verwondering: 1 Schrik, 2 Verbazing, 3 opgetogenheid".

Ab Dijksterhuis

start het gesprek
Deel dit artikel

"Degene die zich niet langer kan verwonderen en kan laten meesleuren door ontzag, is zo goed als dood, een uitgeblazen kaars"

Albert Einstein

Maker van verwondering

Als illusionist mag ik mensen verwonderen, als dat lukt ontstaat er in een zaal een bijzonder moment. De specifieke ervaring van verwondering maakt mensen blij. In de zaal ontstaat het gevoel dat er gezamenlijk iets bijzonders en speciaals wordt ervaren. Het is geweldig om te mogen doen.

Volwassenen hebben, voor een goede dosis verwondering, een professionele illusionist nodig, of een bijzondere reis. Kinderen kunnen zich veel gemakkelijker verwonderen. Als je in oktober een bloembol plant en deze komt in de lente op, dan zien zij daar het wonder van in. Wij denken dan al gauw, ach, zo werkt dat nu eenmaal. De echt kleine kinderen kan je zelfs nog laten verbazen door stiekem het lichtknopje in te drukken en de peuter naar de lamp te laten blazen. Zou het waar kunnen zijn dat hoe meer men weet hoe sneller men de verwondering vergeet? 

Train je verwondering spier

Ik denk dat het goed mogelijk is om je verwondering spier te trainen. Een bos bloemen op je keukentafel kan al aanleiding zijn om daar eens beter naar te kijken. De kleuren en de structuren van de bloemen zijn waanzinnig als je er opnieuw naar kijkt.

Al snel ontstaat daarna de vraag hoe het komt dat elke bloem in de bos een andere kleur heeft, en een andere structuur, hoe een kweker dat kweekt et cetera.

Verwondering is vaak de basis van nieuwe kennis. Als je je over iets verwondert ga je vragen stellen, hoe kan het dat… hoe werkt dit… enzovoorts.

Verwondering is de basis van een gezonde nieuwsgierigheid. Om dus meer te leren over de wereld om je heen start je vaak bij verwondering. Maar hoe meer je weet hoe minder snel je verwondert zal zijn. Omdat je alles razendsnel en logisch kan verklaren.

Als een collega of medewerker iets ongewoons doet dan hebben velen al snel de neiging om dat gedrag te veroordelen. Om er iets van te vinden. Daarmee stopt het leren en blokkeert de relatie. Als je daarentegen met verwondering reageert en een vraag stelt dan kom je verder. Waarom doet die collega wat hij doet? Wat is zijn doel met deze actie?

Ik weet niet of het in het filmpje van Toren c allemaal goed was gekomen als de manager gevraagd had waarom de medewerkster deed wat ze deed. Maar misschien had de manager wel wat kunnen leren.

Toren c, functioneringsgesprek

“Verwondering is het begin van alle wijsheid”
Aristoteles 384-322 voor Christus.

Zwevende tafel een scene uit Privacy

De illusie van rook en spiegeltjes

Als ik een illusie vertoon zijn er ook altijd mensen in de zaal die het liefst zo snel mogelijk een verklaring voor het schijnbare wonder zoeken. Logisch, want iedereen weet dat het een truc is. Het grappige en menselijk interessante vind ik dat veel mensen een willekeurige oplossing bedenken. “Het werkt allemaal met rook en spiegeltjes”  En daarmee hebben ze voor zichzelf een oplossing gevonden, dan is wel meteen de verwondering weg en de kans om iets te beleven ook. Maar de toeschouwer krijgt er de illusie van controle voor terug. Men denkt de oplossing te hebben gevonden en kan zichzelf vertellen dat alles opgelost is en dus is er rust en ruimte in het brein om verder te gaan.
Hoe werkt dat bij jou? Als je een illusie ziet, wil je dan meteen weten hoe het zit, laat je je verwonderen? Wat zegt dat over je?

start het gesprek
Deel dit artikel

Shows & presentaties

Live of online, maar altijd interactief, grappig en verfrissend. Met verwonderde deelnemers als eindresultaat.

Privacy / Infosecurity (€€€)

Alles wat je online doet, is te volgen en te achterhalen. Gelukkig zijn je gedachten nog wél veilig … toch? In deze show is privacy een illusie.
Na deze show :
 • • heb je inzicht in hoe belangrijk privacy is voor de mens
 • • is duidelijk dat privacy meer is dan wetten en regels
 • • heb je ervaren dat de mens de zwakste schakel is in infosecurity

De paradigmashift show (€€)

Verander van perspectief en de wereld verandert met je mee. Met humor en verwondering leert deze show je om anders naar verandering te kijken.
Na deze show :
 • • heb je inzicht in de verschillende stadia van verandering en veerkracht
 • • ervaar je hoe het is om van perspectief te wisselen
 • • kijk je anders naar verandering en transformatie

Integriteit Show (€€)

We vinden integriteit allemaal belangrijk. Ervaar in een show vol illusies hoe grote integriteit schendingen bijna altijd klein beginnen
Na deze show :
 • • heb je nagedacht over integer handelen
 • • leer je dat grote integriteitskwesties altijd klein beginnen
 • • Word je uitgedaagd om lastige situaties te bespreken

Illusieshow (€)

Een onemanshow van een mind-illusionist. Vol verhalen, interactie en humor. Maar vooral vol verbazing. Aan te passen aan thema van de dag!
Na deze show :
 • • zijn je gedachten gelezen
 • • heb je ervaren dat er misschien meer mogelijk is dan je in eerste instantie dacht
 • • verlaat je vol verbazing en inspiratie de zaal